Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
ca ESEN
Tornar

Bonificacions en l’Impost de Transmissions Patrimonials

29-04-2020
Bonificacions en l’Impost de Transmissions Patrimonials

Què és l’ITP?

L’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) és un dels impostos que has de pagar quan compres un habitatge. A Catalunya l’impost representa un 10% sobre el valor de la compravenda (en un habitatge de 200.000€ l’impost són 20.000€). Es tracta d’una quantitat molt important i per això convé saber quines són les possibles bonificacions o reduccions aplicables.


Quina reducció es pot aplicar?

Tipus aplicable: 5%

Hi ha varies situacions que apliquen reduccions, però avui parlarem de l’adquisició de l'habitatge habitual per joves a Catalunya.

D’acord amb el que diu la web de la Generalitat en el seu apartat de Tributs, s’aplicarà el 5% d’ITP a la compra d'un immoble que hagi de constituir l'habitatge habitual d'un jove de 32  anys o menys que, en la seva darrera declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques, tingui una base imposable inferior a 30.000€ (després de descomptar el mínim personal i familiar).

En la reducció es pot incloure un traster i fins a dues places de garatge sempre que s’adquireixin conjuntament amb l’habitatge i estiguin situats al mateix edifici o complex urbanístic.


Quins són els requisits?

Tenir 32 anys o menys i disposar d’una renda amb una base imposable inferior a 30.000€, són els requisits previs, que només cal manifestar davant de Notari. És convenient avisar-lo prèviament perquè pugui incloure el redactat a l’escriptura. Igualment, en cas de demanar hipoteca, s’ha d’avisar al banc perquè facin el càlcul correcte de la provisió de fons.

Posteriorment, s’ha de complir amb el requisit que l’habitatge sigui la residència habitual. En aquest cas, la web de la Generalitat diu que “es considera habitatge habitual el que s'ajusta a la definició i els requisits establerts per la normativa de l'impost sobre la renda de les persones físiques”. Us expliquem què significa:

Es considera habitatge habitual del contribuent l’edificació que constitueixi la seva residència durant un termini continuat de tres anys com a mínim (és a dir, heu d’estar empadronats durant aquest període de 3 anys).

Les úniques excepcions al termini de tres anys són les següents:

  • defunció del contribuent
  • circumstàncies que exigeixin necessàriament el canvi d’habitatge, com la separació matrimonial o de parella de fet, obtenció de la primera ocupació o d’una ocupació més avantatjosa, o d’altres anàlogues.

També heu de saber que, si els titulars són 2 o més persones, i una de les parts compleix amb els requisits, la reducció s’aplicarà en el percentatge de la propietat que tingui aquesta persona. És a dir, si és propietari del 50% de l’immoble, només sobre aquest percentatge l’IPC serà del 5%.

 

En qualsevol cas, compteu amb el vostre expert immobiliari per a saber si us podeu beneficiar d’aquest descompte. Si necessites més informació o desitges fer alguna consulta, clica aquíEstarem encantats d’ajudar-te.

 

Text per: Albert Pulido, Director Comercial d’U10 Habitatges

Fotografia: U10 Habitatges