Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
ca ESEN
Tornar

Què és la cèdula d’habitabilitat i com puc obtenir-la?

01-04-2020
Què és la cèdula d’habitabilitat i com puc obtenir-la?
Com puc obtenir la cèdula d’habitabilitat?
 

Què és i per a què la necessito?

La cèdula d’habitabilitat és un document que acredita que un habitatge compleix amb les condicions mínimes d’habitabilitat, tals com la superfície útil mínima, les estances i els equipaments imprescindibles.

La cèdula és necessària i imprescindible per a vendre o llogar un habitatge i per a donar-se d’alta dels serveis d’aigua, electricitat, gas, telecomunicacions i altres serveis, i l’ha de realitzar un tècnic competent.

Com a norma general, la vigència de la cèdula d’habitabilitat és de 15 anys, tot i que depenent de quan s’hagi atorgat la cèdula, pot variar entre 10 i 25 anys.

Existeixen tres tipologies de cèdula, tot i que la més habitual dels nostres clients és la cèdula de segona ocupació:
  1. Segona ocupació: per a habitatges que ja existeixen.
  2. Primera ocupació: per a habitatges de nova construcció
  3. Primera ocupació de rehabilitació: quan s’ha efectuat una rehabilitació en un habitatge amb augment de nombre d’habitatges, canvi d’ús de local a habitatge, redistribució total de l’habitatge, etc.

Quins passos he de seguir per obtenir la cèdula?

Si voleu vendre o llogar el vostre habitatge, i no esteu segurs de si el vostre habitatge disposa de la cèdula d’habitabilitat, podeu esbrinar-ho trucant al 012 o posant-vos en contacte amb el nostre Departament Tècnic aquí. Si la teniu atorgada, es pot demanar un duplicat a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Si no teniu la cèdula, o està caducada, és necessari que un arquitecte/a o arquitecte/a tècnic/a faci el certificat d’habitabilitat. Amb l’adreça de l’habitatge tenim prou per a obtenir la informació mínima i prèvia a la inspecció de l’habitatge.

Seguidament, la nostra tècnica contactarà amb vosaltres per tal de concertar una inspecció visual de l’habitatge, que pot durar entre 20-40 minuts depenent de l’habitatge. En aquesta inspecció, es comprova que l’habitatge compleix les condicions mínimes d’habitabilitat que marca la normativa vigent segons l’any de construcció de l’habitatge.

Un cop realitzada la inspecció, procedirem amb la preparació de documentació i tramitació de la cèdula d’habitabilitat a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. L’atorgament de la cèdula sol tardar uns 30 dies hàbils des del registre de la sol·licitud. Un cop atorgada, us entregarem la cèdula d’habitabilitat.


Que passa si vull comprar un immoble sense cèdula?

A Catalunya, com hem comentat abans, és necessària la cèdula d’habitabilitat per a la compravenda d’un immoble, ja que és un document imprescindible per a l’escriptura de l’habitatge. A més, és necessària per a poder demanar una hipoteca. Tanmateix, existeix alguna situació excepcional on no és necessari (si us trobeu en aquest cas i necessiteu més informació, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres).

Hem de dir que existeixen casos molt variats i que tot i que en l’àmbit legal no es pot viure en un immoble que no disposa de cèdula, existeixen diversos procediments pels quals es pot obtenir la cèdula de l’immoble o el local.  En aquest cas, el vostre/a tècnic/a ha de realitzar unes consultes prèvies a l’administració i/o un estudi de viabilitat per veure si és possible obtenir la cèdula d’habitabilitat del vostre habitatge.
 

Que passa si vull llogar un immoble sense cèdula?

De la mateixa forma, la cèdula d’habitabilitat és necessària per a llogar un habitatge a escala legal. En el cas dels lloguers, la cèdula és necessària per al contracte de lloguer i s’ha d’entregar als inquilins. Si no es disposa de la cèdula, pot haver-hi problemes per obtenir els subministraments bàsics, l’empadronament o obtenir l’assegurança de la llar.
 

Si teniu qualsevol dubte o pregunta sobre la cèdula d’habitabilitat del vostre habitatge, posa’t en contacte amb nosaltres aquí i estarem encantats d’ajudar-te!